Dunakanyar-balparti turisztikai „ízlelő”
2009. május 17. vasárnap, 12:07
A Váci Tourinform Iroda és a BTA Utazási Iroda szervezésében, közreműködésével április utolsó negyedében tanulmányútra invitálta a turisztikai szakma sok képviselői mellett, személyes meghívás alapján a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály számos tagját is. A kutatás tárgya a Dunakanyar – bal partja… Több, mint elítélendő módon, érdemtelenül, sok-sok évtizede (százada?!) már, hogy a háttérbe szoríttatott a Duna-balpartjának kis „szelete”.
Nagybörzsöny, a német pilznerusok földje

A buszos utaztatás során – hasznosítva az adott lehetőséget – kellő történelmi, történeti és földrajzi , geológiai ismeretbővítésben („idegenvezetésben”) részesülhettek a résztvevők. Első állomásként Nagybörzsönyt és nevezetességeit vehették górcső alá. A kis ércbányászfalu nagy történelmi tanú-létesítményei közül elsőként a XIII. század elején román stílusban épült Szent István király római katolikus temploma. A falu büszkélkedhet az itt látható-hallható az ország legrégebbi orgonájával. A XV. században betelepült németek máig őrzik a „pilznerus” táj-nyelvüket. A hegyi bányászfalu-ékszerben látnivaló még: barokk bányásztemplom mellett evangélikus, katolikus isten háza is. Izgalmas turisztikai látnivaló még a vízimalom és a malomipari kiállítás mellett sok pince és parasztház.

Nagybörzsöny, Szent István Templom

Lek-Vár-Lak: az illat-íz-szín országa

Nagybörzsöny látni- és legfőképpen ízlelnivaló létesítménye a Lek-Vár-Lak-birodalom. Akár édeslaknak vagy -otthonnak is hívhatnánk. Amiből érdemes lekvárt, szörpöt készíteni, itt szinte mindegyiket meglelheti a legigényesebb ízlésű kulinarista… A különböző, sokféle (helyben vagy a környéken termő) erdei gyümölcsök mellett fügéből, vörös- vagy fokhagymából és szelídgesztenyéből, rumos, mákos, boros, pálinkás stb. ízesítéssel (akár trópusi gyümölcsökből) is készítenek kézműves technológiával finomságosan csodás illat-íz-szín világú lekvárféleségeket. Mini, kicsi és nagyobb „kiszerelésben”, csinosan adjusztálva kínálják a nemes termékeket. Ott-jártunkkor több mint húszféle finomságot is kóstolgathattunk, miközben a lekvárfőzésbe is szellemileg „belenyalinthattunk”. A háziak a lekvár-„alkotások” mellett gondos, vendégváró-vendégszerető üzemeltetőként panziót is üzemeltetnek.

Ganádpuszta a nemes gyümölcsborok és -párlatok hazája

A Börzsöny-hegység nyugati lábánál, az Ipoly-völgyben található Ganádpuszta, a különleges gyümölcsborok és gyümölcsbor-párlatok híres hazája hazánkban. Ide, a Dunakanyarhoz tartozó régióba vezetett a turisztikai „poroszkálásunk”. Rendkívül érdekes, gazdag „felvilágosító” sommelier- (szomelié-), vagyis borakadémikusi előadásban részesülhettek a kíváncsi résztvevők. Itt is kiválóságos szellemi, tartalmi, materiális termékismertetővel (-kóstoltatással) traktálták a turisztika képviselőit. A gyümölcsborok „zászlóshajóinak” alapját a fehér, a piros (vörös) és a fekete ribizli, illetve a málna adja. A gyümölcsök édes és fanyar ízvilágának kifinomult egyensúlyát élvezhetjük a nemes gyümölcsborok kóstolása nyomán. A gyümölcsborpárlatok, illetve a gyümölcsborokból és -párlatokból házasított, készített likőrök szintén önzetlenül sugározzák a gyümölcsök íz-, illat- és színvilágát – ráadásul a borokban vidáman virgonckodnak tovább a vitaminok.

Kittenberger-emlékszoba Kismaroson – elefánttappancsokkal

Elefánttappancs a Kittenberger-emlékszobában
Kismaroson, az Ipoly Erdő Zrt. (igazán erdőben otthon vannak!) vendégházában kialakított Kittenberger Kálmán emlékszobáját felkeresvén csodálkozhattunk rá, a nagy vadász pótolhatatlan és sikeres munkásságának tárgyi bizonyítékaira, a 300 állatfajt felfedező-meghatározó világvándor élettörténetére. A drága hagyatéktárat a jó gazda módjára, korrekt körülmények között mutatja be az Ipoly Erdő Zrt. az érdeklődő látogatók legnagyobb örömére. Ide, vagy erre a rendhagyó tárlatra is föltétlenül érdemes a turistának időt „áldoznia”! A kismarosi, rövid Duna-parti séta, a visegrádi vár, a Salamon-torony, a Visegrádi-hegység látványa szintén lelki-szellemi értékgyarapodást vált ki az emberből.

Üdülőfalu a Csattogó-völgyben

Csattogó-völgy a csoportos, családi események, rendezvények széles tárházának megvalósíthatósági létesítmény-komplexuma. A 10 hektáron elterülő létesítmény a Kismaros-Verőce határmezsgyéjén, benn a hegyek-dombok között rengeteg féle-fajta, kisebb-nagyobb (fűthető) faház, sokféle, korrekt szolgáltatás várja a vándorokat. Az aktív, rekreációs pihenés dunakanyari óriás-együttese. Egyéni, egyedi programok, saját étterem, vagy saját ételkészítés, „helybéli” kirándulási lehetőségek adják az alapvető választékot (sportpályák, lovaglás, horgászat, kempingezés stb.). Ha nyugodt pihenésre vágyik, akkor bátran „csattogjon” a Csattogó-völgyi üdülőfaluba – nem fog csalatkozni, csak ámulni...

A Háromcsillagos Camelot Vác és Verőce között

A szellemileg-materiálisan rendesen „kiéheztetett” turisztikai társaságot a barokk főterű Vác és Verőce között nemrégiben megnyílt háromcsillagos Camelot Étterem és Club Hotel várta – természetesen finom és bőséges étkekkel. A 12-es főút 2-es kilométerkőjénél (Váctól mindössze 5 kilométerre) díszelgő turisztikai objektum háztűznézése kapcsán egyértelművé vált: az épületet a kő és a fa praktikus és művészi elemei teszik egyedivé – szemet gyönyörködtetővé. Húsz klimatizált szoba, 3 borospince, dunai panorámás étterem, konferenciaterem mellett rendezvénysátor, grillterasz, kerthelyiség, játszótér és zárt parkoló biztosíthatja a gondmentes és kellemes ottlétet. Májustól wellness-szolgáltatásokkal bővítik majd tevékenységük körét – a vendégek megelégedésére.

Vác legújabb turisztikai attrakciói

Vác főterén, a barokk épületek sokaságát „fölvonultató” Március 15. téren bőséges várostörténeti ismertetésben részesült a turisztikai képviselők társasága. De előtte nem maradhatott ki a meglepetések (szerényen szelektív) sora, vagyis a turisztikai attrakciók legújabbika. A külső-belső szépítettségében leledző váci Zsinagóga épülete szemet- és lelket-gyönyörködtető épülete. Rendezvények, fesztiválok, vallási események kiváló színhelyéül szolgál (a belső művészi „pingálása, berendezése” gazdasági háttérre vár… A főtérre visszatérve: a Nagypréposti Palota, az ország első siketnéma intézete (volt püspöki palota), a Fehérek temploma, a híres Memento Mori, az egyházi központban a püspöki templomok, egyházi épületek sora szintén a vallási turizmust szolgálhatná. Jó tudni, hogy a városnak ugyan van vára, de – sajnos – Vácnak, a Dunakanyar szívének még nincs valamire való szállodája (a régi rendőrségi épület alkalmas lenne, de lassan egy évtizede „rohad”). Az ország egyetlen szimbolikus diadalíve, a Kőkapu, vagy a monumentális Székesegyház és a kőszentes barokk-híd, a szintén barokk Kálvária-domb is a védendő és megcsodálandó létesítmények számát gyarapítja.

Ganádpusztai termék-csendélet

Mosolytár – Sajdik Ferenc és „Társai” kapcsán

A legfrissebb váci galéria. Az alkotó, Váchoz igazán, több fonalon természetes formában is kötődő Sajdik Ferenc és még hat merész művésztársa adja a kiállítás alapját, ízét-zamatát. Sajdikot „fejlesztették” jeles váci személyiségek és a település (szomorú, vidám) történelmi-történeti aspektusait inspirációk nyomán követi – vegyes technikai kivitelezéssel. Hiszen, a változatos és sikeres technika-technológiai variációkban valóságosan életre kelnek a figurák, az életérzések, helyzetek. Valóságosan, igaziból elkápráztatják az alkotásnézőket. A Nagy ho-ho… „fölemlítése” a gyengébb idegzetű emlékezők kedvében igyekszik járni…

Curia Borház, Borgyűjteménytár – borkultúra-különlegességek

Aztán, akár egy korrekt tanulmányút-befejezésképpen, a Váci Curia Borház és Borgyűjteménytár különleges tárgy- és tárlatgazdagsága, a tárlatvezetés informatív és különlegesen anekdotázó előadásmódja – mély nyomokat hagy(hat) a „legszőrösebb szívű” turista, vendég lelkében-agyában is. A tokaji, de egyáltalán a magyar borkultúrával kapcsolatosan szenzációk, különlegességek, érdekességek sora kap szakértői nyilvánosságot – az érdeklődő, kíváncsi turista csak győzze jegyezni, rögzíteni... A nemzeti történelmi borvidékeinkkel kapcsolatosan a Tokaj szőlő- és bortermelése nyomán még a legalaposabb tudással rendelkezőknek is szolgálnak itt rendkívül sok, különleges információkkal, érdekességekkel. Vác városlátogatójában egyértelmű lehet az okos óhaj: Vácott turisztikailag sem érdemes, sőt tilos ülni – a babérokon…
László Gyula