Ilyen volt: Sri Chinmoy Jharna Kala festményei a Sajtóházban
2011. március 2. szerda, 17:21
Sri Chinmoy eredeti Jharna Kala festményeit láthatták az érdeklődők a MÚOSZ székházban 2011. február 9. és február 28. között. A kiállítás ideje alatt a Sajtóház koncerteknek és más meditációt szolgáló programoknak is helyt adott.
Sri Chinmoy eredeti Jharna Kala festményei kerültek kiállításra a MÚOSZ székházban 2011. február 9. és február 28. között. A közel kétszáz festmény közül több a párizsi Louvre Múzeum tárlatán is szerepelt már.

„Ezek a legszebb és legnagyszerűbb festmények között vannak, amiket valaha láttam. Sri Chinmoy alkotásában a szépség teremtésének örömét látom. Művészete a klasszikus példája annak, hogy a teremtés öröm, és annak is kell lennie. Művészetével elhozza ezt az örömöt, és megosztja másokkal” – Mondta Sri Chinmoyról Hans Janitschek, az ENSZ Írószövetségének elnöke.

Megnyitó ünnepség

Mr. Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság nagykövete
A megnyitó ünnepség február 9-én volt, ahol Dr. Fülöp Sándor, a magyarországi Sri Chinmoy Alapítvány alapítója köszöntötte a látogatókat.

A vendégek között üdvözölhettük Zsigmond Attilát, a Budapest Galéria főigazgatóját, és Vadász Györgyöt, Kossuth- és Ybl díjas építészt.

Ezt követően Mr. Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság nagykövete mondott szívből jövő köszöntőt és méltatta a művészt.

Mr. Gauri Shankar Gupta bejegyzése a kiállítás vendégkönyvébe:

„Öröm volt számomra, hogy részt vehettem Sri Chinmoy festményeinek kiállításán, melyet a magyar Sri Chinmoy Alapítvány szervezett. Csodálatos dolog támogatni Sri Chinmoy eszményeit a békéről, szeretetről, harmóniáról és boldogságról.”

A kiállítást Vészabónoémi festőművésznő nyitotta meg. Idézet a megnyitó beszédből:

„A Sri Chinmoy által festett kb. 150.000 kép a belső világ végtelen gazdagságát, sokszínű valóságát fejezi ki. Festészetét „Jharna-Kala” névvel illeti, ami bengáli nyelven Forrásművészetet jelent. Forrást, amely tiszta és spontán lelkesedéssel tör felszínre, mindig erőlködés nélkül.”

Vészabónoémi

„Sri Chinmoy Híd ég és föld között. Utat mutat nekünk keresőknek, tisztán, egyszerűen, gyermeki ártatlansággal. Azt mondja: „Egy folyó áramlik benned és rajtad keresztül, mely az öröm üzenetét hordozza. A valódi belső örömöd magad teremted. Mélyen a szívedben egy virág van. S e virág neve tisztaság.”

A szívből fakadó köszöntők után Mandu és Visuddhi adott koncertet Sri Chinmoy dalaiból. Két különleges hangszert szólaltattak meg: kínai hegedű (erhu) és hárfa.

Bár a megnyitón személyesen nem tudott részt venni, de február 22-én este ellátogatott a kiállításra Erdős André, neves diplomata, hazánk korábbi állandó ENSZ nagykövete, a Magyar ENSZ Társaság alelnöke. Sri Chinmoyjal többször is személyesen találkozott az 1990-es évektől kezdve, legutóbb 2005-ben Párizsban egy UNESCO-ban tartott rendezvényen.

Erdős André, a Magyar ENSZ Társaság alelnöke

A nagykövet úr az alábbi sorokat írta a kiállítás vendégkönyvébe: „Nagyon örültem, hogy ismét megérinthetett Sri Chinmoy személyisége, szellemisége! A világnak erre egyre nagyobb szüksége van!”

Programok a kiállítás alatt

A kiállítás alatt a linzi Sanjher Tara együttes adott koncertet február 13-án.

„A külső zene külső hangszerből ered.
A belső zene a szívből jön.
Ennek a belső zenének a neve: egység.”

Sri Chinmoy

A Sanjer Tara együttes koncertje

Dr. Fülöp Sándor Gunagriha tartott előadást a meditációról február 18-án, melyet nagy érdeklődés kísért.

Ajándék a MÚOSZ részére

A Sri Chinmoy Alapítvány 28 db keretezett Jharna Kala reprodukciót ajándékozott a MÚOSZ székház részére. A február 25.-én rendezett ünnepség és koncert sok látogatót vonzott. Az ünnepségen Dr. Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke mondott köszöntőt.

Dr. Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke átveszi az ajándékot [Fotó: Jekken Péter]

Az ünnepséget követő koncerten egy Bécsben élő zenész család, Shamita, Bhoiravi és Dohai játszották Sri Chinmoy meditatív kompozícióit.

A budapesti kiállítás után az érdeklődő közönség még Egerben és Szolnokon is találkozhat Sri Chinmoy festményeivel.
Forrás: Sri Chinmoy Centre