Elhunyt Sebes Tibor Aranytollas újságíró
2011. május 23. hétfő, 11:31
2011. május 17-én, életének nyolcvankettedik évében elhunyt Sebes Tibor Aranytollas újságíró – tudatta a család a Magyar Újságírók Országos Szövetsége titkárságával.
Sebes Tibor a MÚOSZ Sajtónapi ünnepségén, 2009-ben
Fotó: eMasa / Bakró Nagy Ferenc

Sebes Tibor külpolitikai újságíróként indult a pályán, majd 1974-től, húsz éven át a Világ Ifjúsága, valamint a Világjáró és az Atlasz Plusz vezető munkatársaként tevékenykedett, később –1994-ig – a Füles magazin főszerkesztője volt. Sikeresen oldotta meg azt a feladatot, hogy a lap koncepciójának, tartalmának és megjelenésének folyamatos javításával tovább örökítse a szórakoztatásnak Magyarországon az utóbbi évtizedekben kialakult hagyományait. Széleskörű tapasztalatait – cikkeiben és számos könyvében – közvetlen, mégis precíz stílusban közvetíti.

Számos könyve jelent meg, nagy sikert aratott többek között a Buddha lábnyomában, az Ázsia, a Tőzeget ástam Írországban és az Egy hosszúfülű a Húsvét-szigeten című kötete.

A rendszerváltás előtt viszonylagosan zárt Magyarország egyik legviláglátottabb utazója volt. Az újságírásban eltöltött mintegy 60 éve érzékelhető nyomot hagyott, főleg azokban, akik kitekintésre vágytak, akik újat szerettek volna megtudni arról, hogy mi történik a világban, akik tárgyszerű, hiteles képet kívántak kapni a Magyarországról korábban elérhetetlen kultúrákról, eseményekről, emberekről.

Sebes Tibor 1950 óta volt a MÚOSZ tagja, szakmai pályafutását 2009-ben az újságíró szövetség életműdíjának tekinthető Aranytollal ismerték el.

Temetése 2011. június 2-án, csütörtökön 9:00 órakor kezdődik a Farkasréti temetőben.
muosz.hu