Állásfoglalás
Parlamenti különbizottság megalakítását sürgeti a MÚOSZ
2011. december 15. csütörtök, 12:47
A közmédia széleskörű válsága alapos és részletes elemzést igényel. A megoldás nem képzelhető el az érintettekkel való érdemi egyeztetés nélkül – áll a legnagyobb hazai újságíró-szervezet december 15-én kiadott állásfoglalásában.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Elnöksége a közszolgálati televízióban zajló eseményeket etikai és szakmai szempontból elfogadhatatlannak tartja. Ésszerű indokolás nélkül távolítanak el több száz munkatársat. Regionális televíziókat szüntetnek meg. A közpénzből finanszírozott, közszolgálatinak nevezett televízió versenyre kel a kereskedelmi televíziókkal, ez a vállalkozás sérti a piaci versenyegyenlőség elvét – és ráadásul a köztelevízió közönsége ennek a versenynek csak vesztese lehet.

A MÚOSZ Elnöksége úgy véli, hogy a közszolgálati média több szempontból is súlyos válságban van. A válság egyik tünete a jelenlegi elbocsátási hullám. Ennek jele a hírhamisítási ügy is. A közmédia széleskörű válsága alapos és részletes elemzést igényel. A megoldás nem képzelhető el az érintettekkel való érdemi egyeztetés nélkül. A MÚOSZ Elnöksége megérti az éhségsztrájkolók kétségbeesett akcióját, és szolidáris velük. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a konfliktusokat nem az éhségsztrájkoló kollégák egészségének kockáztatása árán kell megoldani. Szükséges, hogy parlamenti különbizottság alakuljon az objektív tájékoztatás feltételeinek kivizsgálására.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a társadalmi párbeszéd híve és a helyzet tárgyalásos úton való rendezését sürgeti, és bármikor kész a médiát érintő kérdésekben közvetítő és segítő szerepet vállalni.

A magyar közmédia küldetése és lehetőségei – videók, prezentációk
Újságírók, társadalomtudósok, szakszervezeti vezetők és a civil szféra képviselőinek részvételével a magyar közszolgálati média utóbbi húsz-huszonöt évéről szervezett tanácskozást 2011. június 16-án a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. YouTube-csatornánkon a konferencia összes előadása megtekinthető ide kattintva >>>
muosz.hu