Az Elnökség közleménye
A MÚOSZ szolidáris a rasszizmus ellen küzdőkkel
2012. augusztus 30. csütörtök, 12:27
A legnagyobb hazai újságírószervezet vezetői közleményben biztosították együttérzésükről a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnökét, Hanti Vilmost. A MÚOSZ-ban is tevékeny civil aktivistát Budapest belvárosában, a rasszizmus magyarországi terjedése ellen tiltakozó demonstráció után érte atrocitás.
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) tüntetést rendezett a rasszizmus terjedése ellen tiltakozva augusztus 28-án, Budapesten. A rendben lezajlott demonstrációról távozva mintegy húsz főből álló banda zaklatta és bántalmazta a MEASZ elnökét, Hanti Vilmost, aki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Küldöttgyűlésének és Felügyelő Bizottságának is tagja. Hanti Vilmost a mentők kórházba szállították.

A MÚOSZ Elnöksége felháborodásának ad hangot a történtek miatt és szolidaritását fejezi ki a rasszizmus, a kirekesztés ellen küzdő társadalmi szervezetekkel. A MÚOSZ mint a sajtószabadság ügyében alapvetően érintett szervezet érdekelt a magyar közéleti kérdések erőszakmentes légkörű megtárgyalásában.

A sajtószabadság és a humanizmus egymástól el nem választható fogalmak, ha bármelyik sérül, megsérül mindkettő. Az utóbbi idők eseményei hatására veszélybe kerülhetnek azok a humanista értékek, amelyek a multikulturális és demokratikus társadalom működéséhez nélkülözhetetlenek. Elvárjuk, hogy a társadalom demokratikus működéséért felelős szervek megakadályozzák hasonló események bekövetkeztét.

A MÚOSZ Elnöksége együttérez Hanti Vilmossal, és tiltakozik az ellen, hogy a rasszizmus térhódítása ellen tüntetőket atrocitás érhesse.
muosz.hu