Haraszthy200 Fesztivál
A kaliforniai szőlőkultúra magyar „atyja” tiszteletére
2012. október 10. szerda, 08:32
A 200 éve, 1812 augusztusában, a bácskai Futakon született Haraszthy Ágostont, a kaliforniai szőlészet és borászat „atyjaként” tartják számon az Újvilágban. A Kaliforniát kereskedelmileg sikeressé tevő magyar borász születésének bicentenáriuma alkalmából az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon is több helyszínen szervezett fesztivál keretében nyílt kiállítás a nemes nedű színeire utalva Vörös és fehér címmel Budapesten, a B55 Kortárs Galériában.
A sajtóbemutatón a MÚOSZ Kiemelt Évfordulók Szakosztályának tagja is számos érdekességet megtudhattak a vállalkozó kedvű Haraszthy Ágoston életútjáról, oldalági leszármazottja, a fesztivál ötletgazdája, Dárdai Zsuzsa médiaművész, szerkesztő, művészetkritikus jóvoltából.

Haraszthy az 1830-as években kezdte utazásait Európában, majd Amerikában járt. Pionír barangolásairól Utazás Éjszakamerikában címmel látott napvilágot kötete Magyarországon. Aztán az 1840-es évek elején – első magyarként – családjával végleg kiköltözött az Amerikai Egyesült Államokba.

Az ambiciózus magyar a többi között volt hídépítő, malomtulajdonos, aranyásó, gabona- és szőlőtermesztő, sheriff és városlapító, képviselő. Élete utolsó szakaszában pedig cukornád-ültevényes Nicaraguában, halálát valószínűleg aligátorok okozták, 1869 nyarán.

Dárdai Zsuzsa tevékenységéből fakadóan is adódott, hogy a megemlékezések sorának középpontjában a művészetek álljanak.

A főszervező elmondta: a korábbi amerikai eseményeknek San Francisco és Sonoma városa adott otthont. Somomában Haraszthy – Európából behozva az értékes fajták tőkéit – megalapozta az ottani modern borászat alapjait. Az ő nevéhez fűződik az első igazán komoly árutermelő gazdaság, szőlőbirtok és pince létrehozatala Kaliforniában. Sonomában létesítette a Buena Vista Pincészetet, ami a mai napig büszkén hirdeti Haraszthy érdemeit, s annak emléket is állítottak.

A budapesti tárlaton tíz magyar, például Fajó János, Gál András, a rokonsághoz tartozó Kossuth-díjas Haraszty István, valamint Horváth Anna, illetve tíz amerikai alkotó a bor színeire, színárnyalataira komponált geometrikus absztrakt alkotásai láthatók.

A november 4-ig nyitva tartó kiállítás unikális művei közé tartoznak Saxon Szász János munkái. A képekhez borlepárlással nyert sűrítmények képezték az alapanyagot. Hat hazai bor – hat festmény. Ízviláguk három geometrikus alapforma – a háromszög, a négyzet és a kör- felhasználásával készült művekre ihlette az alkotót.

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjában rendezik meg a Galériák éjszakáját. Október 11-én a tárlatvezetés vendégei kortyolgathatnak is az inspiráló borokból.

Red and white, azaz vörös és fehér címmel Frenák Pál Társulatának két táncosa az alkalomra készített koreográfiáját október 30-án mutatja be az V. kerületi Balaton utca 4. szám alatti galériában

Az esten veheti kézbe a közönség a Haraszthy200 Fesztivál magyar és angol nyelvű katalógusát. A színes képekkel, írásokkal, gyermekrajzokkal gazdagított album áttekintéssel szolgál a rendezvénysorozat főbb történéseiről.

A magyarországi programok másik színhelye Tokaj. A hazai első számú „bor”város a közelmúltban lépett testvérvárosi kapcsolatba Sonomával. A hegyaljai településen például borkonferenciát, a sonomai és tokaji gyermekek rajzaiból rendezett kiállítást, valamint magyar és amerikai komponisták műveit csokorba gyűjtő koncertet tartanak.

E programok híven kifejezik a fesztivál mottóját: „A művészet az, ami nem ismer határokat, ugyanakkor összeköt földrészeket, évszázadokat, népeket, kultúrákat és országokat”.
Pataki Kata