Az Elnökség állásfoglalása
Tiltakozunk a rendőri segédlettel végrehajtott megfélemlítés ellen
2013. február 13. szerda, 13:07
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Elnöksége megdöbbenve értesült arról, hogy egy munkáját végző újságírót, Tódor Jánost, valamint az érpataki TASZ-pont aktivistáját, Szöllősi Gábort rendőri segédlettel vezettették ki az érpataki iskolában a „Kitörés (Becsület) Napja” alkalmából tartott február 9-i rendezvényről.
A helyi polgármester, Orosz Mihály Zoltán arra hivatkozva kérte a rendőrség intézkedését, hogy ez egy önkormányzati rendezvény, ahol „mocskoló” liberális újságíróknak és jogvédőknek nincs helyük. Az újságíró egy nyilvános rendezvényről kívánt tudósítani (a meghívó olvasható az önkormányzat honlapján, a kuruc.info portálon, valamint nyomtatott formában minden érpataki postaládába bedobták). A megemlékezést az ún. „Becsület Napja”, vagyis a német csapatok és magyar csatlósaik 1945. február 9-i ún. kitörési kísérletének évfordulóján szervezték meg. A rendőrök az újságírót és a jogvédőt a polgármester szidalmazása és a hungarista jelszavakat hangoztató, részben világháborús egyenruhákra emlékeztető öltözéket viselő közönség zajongása közben vezették ki a teremből „igazoltatás céljából”.

A MÚOSZ megdöbbenve és felháborodottan áll az eset előtt. Szolidárisak vagyunk kollégánkkal, aki Érpatakon egy betiltott, neonáci eszméket hangoztató szerveződés egyenruháját viselő csoport részvételével megtartott eseményről kívánt tudósítani. Munkájával elsőrendű közfeladatot látott volna el, a legfontosabb nemzeti érdekeinket, a demokratikus értékeket és a szólásszabadságot védte. Munkavégzésében a rendőrség segítségével akadályozták meg. Felhívjuk a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel új szakasz kezdődött a sajtószabadság korlátozásában. Ha ezt az esetet nem követi alapos vizsgálat és felelősségre vonás, a rendőri segédlettel végrehajtott megfélemlítés gyakorlattá válhat Magyarországon.

A MÚOSZ az újságírók szabad munkavégzésének garantálása érdekében a jogállami normákat erősítő, határozott és azonnali intézkedések végrehajtását követeli a hatóságoktól. Kollégánknak minden jogi segítséget megadunk.

A MÚOSZ megragadja a lehetőséget, hogy kifejezze szolidaritását minden olyan törekvéssel, amely a rasszista, kirekesztő, gyűlöletkeltő eszmék újraélesztése ellen küzd.
muosz.hu