További kedvezmények Tihanyban, jön az egészségkamion a Sajtóház elé
2016. május 9. hétfő, 14:08
Az újságírói eskütől a TV2 becsületbeli ügyéig, a tihanyi üdülői díjaktól a Sajtóház leendő kiállításáig, a Sajtófotó-pályázattól az étteremig, a MÚOSZ születésnapjának megünneplésétől az Életmód Napig, a szakosztályok elnökségi meghívásától a tagdíjtartozások humánus kezeléséig rengeteg érdekes témát érintett a szövetség elnöksége május 5-i ülésén.
Nagyra értékelték Trom András javaslatát az újságíró-szövetségek új tagjainak közös esküjéről, s ha ezt még nem is látja megvalósíthatónak az elnökség, abban mindenki egyetértett, hogy a MÚOSZ-ba belépők hamarosan már az Etikai Kódexünk rövid útmutatásait is kézhez kapják újságíró-igazolványuk mellé. (Elnökségi határozatok: ITT.)

Szezonnyitás a Balatonon

Indul a tihanyi üdülési idény! Vendégeink régi igénye teljesül: új, zárt gépkocsi-parkoló épült a III-as épület mögött.
Egyébként ebben, a legmagasabban fekvő, csodás panorámát nyújtó házban is csökkentette a szállásdíjat tagjai részére a MÚOSZ. Ettől az évtől kezdve az I-es és a II-es épületben 6000, a III-asban 5500 forintra csökkent a szövetség tagjai számára az egy éjszakáért fizetendő összeg. A több napra maradóknak további kedvezmények járnak. Részletek a tihanyi üdülésről: ITT és ITT.

Az elnökség – a Felügyelő Bizottsággal egyetértésben – már korábban döntött a Sajtóház Kiadó Kft. végelszámolással történő megszűntetéséről. Ennek jegyében fogadta el a grémium a társaság mérlegét.

TV2-ügy: lezárva

Ahogy azt korábban is jelezte a szövetsége vezetése, visszatért a TV2-ügyre. Mint ismeretes, az elnöki felkérésre végzett vizsgálódás eredményeként az Etikai Bizottság állásfoglalást tett közzé, amellyel az elnökség – internetes szavazásán – nem értett egyet, majd a küldöttgyűlésen is szóba került a téma. Ezúttal közlemény kiadásáról született döntés:

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége visszatért a TV2-ben Juhász Péter politikussal készült, március 17-én sugárzott riportra. Megállapította, hogy az anyag készítője, Kunfalvi Nóra több helyen vétett az etikai normák ellen. Az elnökség ugyanakkor tiszteletben tartja az Etikai Bizottság korábbi állásfoglalását – annak függetlensége okán – és a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Szintén visszatérő témaként érintették a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás aktuális kérdéseit. – Már több mint hatezren látták a tárlatot a Capa Központban – újságolta Bánkuti András, a fotóriporter szakosztály vezetője. – Már most biztos, hogy anyagilag pozitív eredménnyel zárunk, s még remélünk támogatást a vidéki tárlatokra. Legutóbb Nyíregyháza jelentkezett, de szó van többek között erdélyi és kisvárdai kiállításról is. (A díjátadásról ITT olvashat.)

Étterem helyett büfé?

Sok ötlet, terv, javaslat hangzott el a szövetség közelgő 120. születésnapjának megünnepléséről, ezekről hamarosan külön írással jelentkezünk, kikérve tagjaink, olvasóink véleményét is.
Beszámolt működéséről a nemrég alakult Mikszáth Bizottság is. Dunay Csilla elnök örömmel újságolta, hogy az idén aranytollat kapott Féner Tamás „fotó-toposzai” után a 35 éve elhunyt Román György festményei kerülnek a Sajtóház nagytermének falára.

– Még jobban ügyelünk majd a gondjainkra bízott kiállítási tárgyakra – jelentette ki Dunay Csilla, aki az egyik legaktívabb elnökségi tag. Nemcsak több bizottságban és szakosztályban vállalt szerepet, hanem „teremőrként” is felügyeli a most nyíló kiállítást a Sajtóházban. (Beharangozónk a kiállításról: ITT.)

Egyik legrégibb dolgozónk, Sándor Zoltán gondnok elnökségi dicséretben részesült

A pincében létrehozott új, tűzbiztos raktár megépítéséért részesült – Kleer László elnökségi tag javaslatára – elnökségi dicséretben a MÚOSZ egyik legrégibb dolgozója, Sándor Zoltán gondnok (képünkön). Kiemelték a tárlatok rendezéséhez nyújtott technikai segítségét is, s ugyanezért kapott elismerést a legifjabb munkatárs, Karvaly Bence újságíró gyakornok, aki a fizikai munkából is kiveszi a részét.

Hamarosan elkészül egyébként az apparátus dolgozóinak munkájáról szóló jelentés, amelynek kapcsán a MÚOSZ elnöke kijelentette: vastagon támogatja és sokat vár az összefoglalótól, amely után változások is várhatók az első emeleten.
Hat év alatt hat vendéglős is megfordult üzemeltetőként a Sajtóház éttermében, kávézójában, s egyik sem tudott átütő sikert elérni, visszahozni az egykori Andrássy úti újságíró-étterem hangulatát (és forgalmát). A legújabb szerződésbontás nyomán – amelyet nem a szövetség kezdeményezett – büfé üzemeltetését tervezik a Vörösmarty utcai épületben.

Kiemelt megbecsülés a megszakítás nélküli MÚOSZ-tagságért

Alaposan megvitatta az elnökség a tagdíjhátralékkal rendelkezők ügyét is. Az udvarias érdeklődő levélre a 797 címzett közül már 102-en válaszoltak: akadt, aki egyértelműen jelezte kilépési szándékát, más még gondolkodik, a főleg nyugdíjasok alkotta nagy többség anyagi nehézségek miatt nem tudott tagdíjat fizetni az elmúlt években, pedig szívesen maradna a szövetségben.

Igyekeztünk mindenkinek személyre szabott választ adni – magyarázta Keleti Éva, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke, a szociális bizottság vezetője. – Többeknek átvállaltuk az elmaradt tagdíját, de csak akkor, ha egyértelmű volt a szándék, hogy szeretne közénk tartozni és vállalja a 2016-os befizetést, saját erőből.
Felmerült az újrafelvétel kérdése is, azaz, hogy a korábbi tartozások elengedésével újra be lehessen lépni a szövetségbe.

– Megvizsgáljuk ennek jogi lehetőségét, de fontos szempont, hogy azokra is gondoljunk, akik – akár hasonló anyagi helyzetben – az elmúlt években is mindig a kasszához járultak – emelte ki az elnök, Komlósi Gábor. – Nem szabad, hogy a szünet nélküli tagdíjfizetők úgy érezzék, nem becsüljük meg az ő forintjaikat. Legyen rangja annak, ha valaki folyamatosan, megszakítás nélkül, minden körülmények között kitart a MÚOSZ mellett!

A kérdésre ebben a szellemben térnek vissza a következő ülésen, már jogászunk szakvéleményének ismeretében.

Nem mellékesen szóba került a 2016-ra érvényes MÚOSZ-matricával rendelkezők könyveinek kiadása (a Publio Kiadó nyújtotta lehetőségekről ITT olvashat), a június 9-i Életmód Nap – ebben az évben is érkezik a Sajtóház elé a különböző egészségi vizsgálatokat végző szűrőkamion –, és a szakosztályok tervezett meghívása az elnökségi ülésekre. A sort a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztállyal szeretnék kezdeni, aztán – a nyári szünet után – következhetnek a fotóriporterek, a PR-osok és szép sorban a többiek is, a már készülő menetrend szerint.
K.G.