Utcát neveznek el Benedek István Gábor édesanyjáról
2016. június 30. csütörtök, 23:47
A nácizmus felett aratott győzelem 70. évfordulóján, 2015­-ben határozta el a Bécs közelében fekvő település, Gerasdorf vezetése, hogy a még élő szemtanúk és történész kutatók segítségével feltárja a város háborús múltját, annak a munkatábornak a működését, amelyben magyar deportáltak dolgoztak 1944-ben. A kutatások Benedek István Gábor íróhoz, újságíróhoz, a MÚOSZ régi tagjához is elvezettek.
A Magyarországról induló deportálóvonatok elsöprő többsége Auschwitzba érkezett meg, akadtak azonban olyan szerelvények is köztük, amelyek Ausztriába vittek magyar zsidókat. Egy részük, mintegy 280 ember egy időre a gerasdorfi munkatáborba került, így a mindössze 7 éves Benedek István Gábor is édesanyjával, akinek először nehéz mezőgazdasági munkát kellett végeznie, majd egy pékműhelyeket üzemeltető családhoz került takarítani. A két asszony, Benedek édesanyja és munkaadónője nem sokkal később összebarátkoztak és ez a kapcsolat jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a család túlélje a háborút. Később viszonozni is tudták a szívességet, tanúsítva az Ausztriát megszálló szovjet hatóságok előtt, hogy segítőik példásan viselkedtek velük 1944-ben.

A gerasdorfi munkatábor egykori lakóinak, áldozatainak (legalább 7 honfitársunk halt meg itt) tiszteletére 2016. június 17-én emléktáblát avatott a település és az eseményen részt vett az egykor itt raboskodó kisfiú, Benedek István Gábor is. Egyúttal egy másik ünnepélyes eseményre is sor került: Benedek egy év leforgása alatt áldozatból megmentővé váló édesanyjáról, Braun Rózsiról nevezték el a város egyik idáig névtelen, az egykori tábor közelében futó utcáját.

Hamarosan közöljük Baracs Dénes fotóit az eseményről
Forrás: mazsihisz.hu